Armeniens höjdpunkter

Det relativt okända landet Armenien som turistland bjuder på en fan­tastisk upplevelse. En resa till Armenien är en resa tillbaka i kristendo­mens historia. Dess bördiga dalar påstås ha gett upphov till berättelsen om Edens lustgård och på berdriget Ararat sägs Noaks ark ha strandat. Men detta bibliska land äger en historia som går tillbaka till civilisa­tionens begynnelse. Arkeologer hävdar att i Ararats dalar finns några av de äldst befolkade områdena i världen. Här finns världens äldsta stenkyrkor och medeltida klippkloster och inte minst fantastisk natur, vänliga människor samt god mat och dryck. Att möta Armeniens folk innebär alltid att du vill möta dem igen. Engelsktalande guide, reseledare som talar både svenska och finska.

I priset ingår inte: enkelrum, dricka, dricks, försäkringar.

Pris från:
13 400:-
Dagar:8
Reguljärflyg, hotellövernattning i dubbelrum, helpension, alla utfärder, inträdesavgifter enligt programmet, engelsktalande guide, finsktalande reseledare som även talar svenska
Boka resa

Program

6.4 Flyg till Jerevan och transfer till vårt hotell i centrala staden. Vi landar kl. 00.30 och transfer till vårt hotell där vi får en snabb incheckning för vi är redan inne på dag två i programmet.

7.4 Idag ska vi lära känna den armeniska huvudstaden. Vi kommer att besöka stadens ”måsten” och åker först till Mother Armenia statyn, varifrån vi har en fantastisk utsikt över staden. Vi kommer också att besöka en mäktig plats som heter Arme-nien Genecide Memorial Complax. Här blir vi påminda om den fruktansvärda utrotningen av armenier för över 100 år sedan. Lunch äter vi på lokal restaurang för att prova på det armeniska köket. Vi besöker historiska museet och får en spännande upplevelse. Vi lägger också in ett besök på ”Gumi Shuka” som är en marknad där det finns ”allt” av inhemsk mat och frukt. Vi äter vår välkomst­middag på traditionell armenisk restaurang.

8.4 Under morgonen reser vi till Armeniens religiösa huvudstad, Echmiadzin. Vårt första besök blir vid de arkeologiska utgrävningarna av Zvartnos katedralen från 600-talet. Det är ett arkitektoniskt mästerverk, byggd som Armeniens största domkyrka och hela området finns också på UNESCO:s världsarvslista. Vi fort­sätter till Echmiadzin och katedralen som är världens äldsta statliga kyrka byggd på 300-talet och här residerar Catholicos, kyrkans överhuvud. Legenden berättar att Jesus steg ned från himmelen för att visa var kyrkan skulle byggas. På vår väg tillbaka till Jerevan kommer vi att göra ett stop för vinprovning på en vingård. Många menar att Armenien var ett av de länder som producerade världens första viner. Under kvällen äter vi middag på restaurang.

 

9.4 Efter frukost lämnar vi staden och åker mot det berömda berget Ararat. Vid foten av berget ligger Khor Viraps kloster. Där godkändes kristendomen redan 301 e.Kr. som landets statsreligion. Här har vi en imponerande vy över det snöklädda Ararat. Vi fortsätter till Novaranks kloster beläget i ett smalt bergspass. Klost­ret är berömt för sin kyrka som inte liknar någon annan. Lunch äter vi på en restaurang belägen i en grotta. Vi reser söderut för att se mera av landskapet utmed Sidenvägen. Vi reser tillbaka till Jerevan för vår middag och övernattning.

10.4 Denna dag ska vi resa till en av de högst belägna sjöarna i världen, 1900 m.ö.h. Sevansjön. Sjön kallas ”pärlan av Armenien”. Vi kommer att besöka ”Old town Dilijan” m.m. Mycket av det vi ser denna dag finns med på UNESCOs världslista. Lunch på en lokal restaurang. Vi besöker två kloster bl.a. Haghartsin kloster. Det blir en dag med många överraskningar. Vi bor på vårt hotell i Dilijan där vi också äter vår middag.

11.4 Efter frukost reser vi på nytt mot Jerevan. Vi kommer att besöka några stora kom­plex Saghmosavank och Hovhannavank. Armeniens långa turbulenta historia har lämnat efter sig ett rikt arv av medeltida kloster och fästningar. Vi korsar ett högt bergspass och kommer att se en dold vildmark med fäbodar, blommor och bre­da dalar kantade av snöklädda toppar. Vi kommer att uppleva snabbt rinnande bäckar och spektakulära berg. Det är mer sannolikt att möta en herde än att möta besökande vandrare på stigarna. Här går livet i en annan takt och det kan vara svårt att åter komma in i 2000-talet igen. Här tar vi en kort promenad för att njuta av den friska luften och underbara landskap av berg och blommande fält. Vi reser tillbaka till Jerevan för att övernatta på vårt hotell och äta vår middag.

12.4 Vi besöker idag det fantastiska skriftbiblioteket för Armenien. Här finns bl.a. en bok på 28 kilo och en på 19 gram. Efter detta reser vi till Garni dalen för att besö­ka det hellenistiska templet från första århundradet. Vi är nu före kristendomens tid. Vi äter vår lunch på en lokal restaurang med bl.a. traditionell armenisk mat. Vi reser vidare till Geghard kloster som är med på UNESCO världsarvslista. Delar av det är uthugget i berget. Här kommer vi att få vara med om en konsert i berget. Vi reser sedan tillbaka till Jerevan för att vara med om vår avskedsmiddag med.

13.4 Vi har en ledig morgon för kanske en promenad innan vi har transfer till flygplat­sen. Flyget avgår kl. 07.50 för Finland och kl. 14.45 för de övriga.

 

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
21/9Stockholm ArlandaArmeniens höjdpunkter813 400:-BokaMer information
21/9KöpenhamnArmeniens höjdpunkter613 400:-BokaMer information
21/9HelsingforsArmeniens höjdpunkterMer än 813 400:-BokaMer information