Etiopien – kultur och natur 14 dagars resa

Välkommen med på en intressant och spännande resa till Etiopien. Vi bekantar oss med kulturen i landet under 14 dagar. Reseledare är Lars Hjort som har lång erfarenhet av gruppresor till Etiopien. Han är född i landet, har arbetat där och återvädner varje år för olika uppdrag. För frågor om resan kan han kontaktas på telefon + 46 70 521 16 52 eller lars.hjort@kingtours.se

 

Pris från:
26 900:-
Dagar:15
Flygresa t/r Stockholm/Arlanda, Inrikesflyg Addis-Abeba – Lalibela och Bahir Dar – Addis Abeba. Busstransporter i moderna bussar. Dubbelrum i högklassiga hotell/lodge. Frukost och middag. Kulturell kväll. Svenskspråkig reseledare och engelskspråkig guide som följer med hela resan. Lokala engelskspråkiga guider. Vakt vid besök i nationalpark. Avgifter för inträden och båtfärd. Lokala avgifter och statliga skatter. Reseledare: Lars Hjort
Boka resa

Program

Program

25.9 Torsdag. RESA.Vi samlas på Arlanda flygplats, där vi möts av vår reseledare Lars Hjort, som ska hjälpa oss på resan. 21.50 lyfter vi mot Etiopien, Ethiopian Airlines flyger utan mellanlandning, så vi hoppas få sova gott ombord.  

26.9 Fredag. ADDIS ABEBA. 06.20 anländer vi till Bole International Airport och transporteras till vårt hotell. Efter frukost ger vi oss ut för att upptäcka Etiopien och Afrikas huvudstad Addis Abeba. Vi börjar på Entotoberget 3000 m ö h där vi har en fantastisk utsikt över staden och får stifta bekantskap med dess tidigare historia när vi besöker Mariamkyrkan och kejar Meneliks palats. Vi besöker Treenighetskatedralen, där kejsare Haile Selassie är begravd, Nationalmuseet med Etiopiens historia från Lucy till våra dagar och Etnografiska museet, där vi stiftar bekantskap med Etiopiens många folkslag och kulturer. På vår stadstur får vi höra mer om Addis Abebas drygt hundraåriga historia och se byggnader som AU:s högkvarter och de gamla kejserliga palatsen. Efter vila på hotellet på eftermiddagen får vi delta i folkfesten Demera, som firas på kvällen för Meskelfesten med dans, sång och stora bål. De ortodoxa kristna i Etiopien firar denna helg till minne av att drottning Helena på 300-talet fann Jesu sanna kors. Vi bor på Intercontinental Hotel i Addis Abeba.

27.9 Lördag. ADDIS ABEBA – LALIBELA.Efter en tidig frukost tar vi flyget till Lalibela. Vi anländer dit på förmiddagen och besöker efter lunch den första gruppen av de fantastiska kyrkorna som är uthuggna direkt ur berget. Kyrkorna finns med på UNESCOs världsarv och betraktas som sevärdheter i klass med kinesiska muren och sfinxen i Egypten. Här möter oss en upplevelse av arkitektur, historia och andlighet, som är helt unik. Vi bor på Roha hotel i Lalibela. 

28.9. Söndag. HELDAG I LALIBELA. På förmiddagen gör vi en utflykt till Asheton Mariam klostret i utkanten av staden och på en höjd av 4000 m. I klosterkyrkan får vi se typiska kors och kyrkliga skatter. Längs vägen får vi uppleva det alplika landskapet och njuta av skönheten i de vidunderliga vyerna.  Upp till klostret kan den som är lite van vandra, medan den som har lite svårare att gå kan få rida på en mulåsna. På eftermiddagen besöker vi de resterande andra och tredje gruppen av de 11 klippkyrkorna. Även denna natt på Roha hotel i Lalibela. 

29.9. Måndag. LALIBELA – MEKELLE. Vi reser med vår buss de 30 milen till Mekelle, inte långt från den eritreanska gränsen. Vår färd går genom Wollos bergskedja och vi får återigen njuta av det etiopiska höglandets mäktiga natur. Vi gör stopp längs vår väg där vi får uppleva lite av folklivet i de städer och byar vi passerar. Kanske är det marknad i något samhälle där vi kan ta in lokala dofter och ljud och köpa ett minne.  Vi övernattar på Axum hotel i Mekelle. 

30.9. Tisdag. MEKELLE – AXUM. Vår färd fortsätter med buss mot Axum, en av de många höjdpunkterna på resan. Axum fungerade som huvudstad för tusentals år sedan. Här blomstrade en civilisation och det axumitiska riket sträckte sig ända bort på arabiska halvön, dagens Jemen. Axum var den tidens handelscentrum i regionen. Längs vägen kommer vi besöka Yeha-templet från 500-talet och Debre Damo klostret, som ligger på klipptoppen. Reglerna gör att klostret endast kan besökas av män. Vi anländer på kvällen till Axum och checkar in på Consular hotel.  

 1.10. Onsdag. HELDAG I AXUM. Vi ägnar dagen åt Axum som har många förkristna lämningar. Vi besöker de fantastiska obeliskerna eller stelarna från tiden för vår tideräkning. Den högsta av dem är 33 m och huggen i ett enda stenblock. Obeliskerna har förts upp på UNESCOs världsarvlista. Drottningens av Saba palats och den bassäng som anses vara från hennes tid, står på programmet, liksom ett kungaslott från 500-talet och vi ser den etiopiska ”rosetta-stenen”, där texten återfinns på geez (gammaletiopiska) och grekiska. Dagen avslutas med ett besök i Mariakatedralen och det närliggande kapellet där Förbundsarken, enligt etiopisk tro, förvaras. Vi bor på Consular hotel.

 2.10. Torsdag. AXUM – SIMIEN MOUNTAINS NATIONAL PARK. Idag styr bussen genom ett fantastiskt landskap mot Simienbergens nationalpark. Hela landskapet är uppfört på UNESCOs världsarvslista. Längs vår väg passerar vi Tekeze Gorge och hinner besöka några typiska nordetiopiska byar. I nationalparken finns endemiska djurarter som Gelada babian, Simienräven och Walia Ibex-antilop. Lammgam och andra fågelarter lever här och floran är rik. Det blir en stark naturupplevelse. Natten tillbringar vi i Simien lodge i Simien Mountains National Park på en höjd av 3260 m ö h.

 3.10. Fredag. SIMIEN MOUNTAINS NATIONAL PARK – GONDAR. Vi ägnar förmiddagen åt att fortsatt upptäcka och njuta av den fantastiska naturen i Simien nationalpark. Efter lunch far vi vidare mot Gondar, den gamla kejsarstaden från 1600-talet. Vi bor på Goha hotel i Gondar. 

 4.10. Lördag. GONDAR – BAHIR DAR. Vi börjar dagen med att besöka kung Fasiladas slott, även det på UNESCOs världsarvslista. Slottet byggdes på 1600-talet och användes under 250 år. Under denna tid var Gondar centrum i det etiopiska riket. Vi besöker också Debre Birhan Sellassie klostret med sina många ikoner och den historiska Qusquamkyrkan. Efter lunch ställer vi färden mot Bahir Dar vid den stora Tanasjön. Vägen tar oss genom de spektakulära bergsområden Tara Gedam och Addis Zemen. Vi bor på Abay Minch Lodge i Bahir Dar

 5.10. Söndag. HELDAG I BAHIR DAR. Vi äter tidig frukost och far med bussen till Tizizat eller Blå Nilenfallen. Här finns en av källorna till den stora Nilen. Vattenfallet är fascinerande och efter en kortare vandring kommer vi att få uppleva det på mycket nära håll. Efter lunch tar vi oss ut på Lake Tana för att besöka några av de många kloster som finns på öarna i sjön. Vi besöker ett kloster som funnit sedan 1400-talet på Zeghe-halvön. Under båtfärden får vi njuta av den stora sjön och kanske möter vi några fiskare på små vassbåtar s.k. tankwas. Har vi riktig tur kan vi få se flodhästar som finns i sjön.  Vi bor på Abay Minch Lodge i Bahir Dar

6.10. Måndag. BAHIR DAR – ADDIS ABEBA. Vi tar förmiddagsflyget till Addis Abeba och återvänder till vårt hotell. Eftermiddagen spenderas fritt i staden. Kanske vill du shoppa lite mer souvenirer eller besöka något museum eller något projekt du hört talas om.  Vi bor på Intercontinental Hotel i Addis Abeba.

7.10 ADDIS ABEBA Idag har vi en fridag i huvudstaden. Du kan ta dig runt på egen hand eller så ger vi gärna tips allt utifrån önskemål och tycke. På kvällen äter vi middag på en restaurang med traditionell etiopisk mat, som också bjuder på ett program med dans och musik från de olika etniska grupperna i landet. Vi bor på Intercontinental Hotel i Addis Abeba.

 8.10 Tisdag. ADDIS ABEBA – BORN FREE FOUNDATION (ENSESSA KOTTEH WILDLIFE RESCUE) – ADDIS ABEBA . Vår sista dag i Etiopien. Idag besöker vi Ensessa Kotteh Wildlife Rescue väster om huvudstaden där man ger djur som hållits i fångenskap eller smugglats en ny chans. Här finns djur som lejon, gepard, hyena, sköldpadda och babian. I det 77 ha stora området som till stor del är skogbevuxet har vi chans att få se några av dessa djur. På eftermiddagen återvänder vi till Addis Abeba. På kvällen äter vi vår sista gemensamma middag och därefter transporteras vi och vårt bagage till Bole International airport där vi strax före midnatt lämnar landet.

 9.10. Onsdag. Vi anländer 06.40 till Arlanda, där vi tar farväl av varandra.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
15/10Stockholm ArlandaEtiopien – kultur och natur 14 dagars resaMer än 826 900:-BokaMer information