Kultur och naturresa till Etiopien

Kultur och naturresa till Etiopien
24/10–8/11 2020

Res till vackra Etiopien tillsammans med King Tours och Lars Hjort.
Under två veckor följs vi åt genom landet tillsammans men vår reseledare Lars Hjort som är född i Etiopien och har lång erfarenhet av gruppresor till landet.

Status:
Fullt

Program

Resdag. 24 okt 
Avgångar från Göteborg, Stockholm och Köpenhamn med Lufthansa till Frankfurt, där gruppen samlas och vi tillsammans checkar in på avgång 13.20 till Bole International Airport, Addis Abeba.
Vi beräknas ankomma 21.15. Vår lokala researrangör kör oss till vårt hotell där vi får checka in och somna gott.
Hotell: Kaleb Hotel

Dag 1. 25 okt
Addis Abeba - "Den nya blomman"
Efter frukost hämtar bussen oss och vi får upptäcka Etiopiens och Afrikas huvudstad. Vi besöker Nationalmuseet där vi får bekanta oss med landets historia. I museet förvaras Lucy, som är en av de tidigaste hominiderna med 3,5 miljoner år på nacken och som grävts fram i nordöstra Etiopien. Här får vi också möta olika epoker i Etiopiens historia. Vi besöker också Etnografiska museet och får en bild av alla de olika folkslag och kulturer som utgör Etiopien.
Det nyligen öppnade Unity Park, som ligger på gamla palatsområdet, ger oss ytterligare insikt i landets folk och historia. Dagen avslutar vi med att åka upp på Entotoberget på 3000 m.ö.h. varifrån vi har en magnifik utsikt. På vägen hem till hotellet gör vi en sightseeingtur genom Addis Abeba. 
Hotell: Kaleb Hotel

Dag 2. 26 okt    
Addis - Jemma River Valley - Debre Markos
Efter frukost ställer vi vår färd mot staden Debre Markos via Blå Nilen-dalen. Vårt första stop blir vid Debre Libanos-klostret från 1200-talet. Klostret är viktigt för Etiopiska ortodoxa kyrkan. Hit vallfärdar trogna för tillbedjan och helande. Här finns också Portugisiska bron, dit man tar sig på en kvart till fots. På bergsslänterna kan vi få se Gelada-babianer och Lammgamar. När vi fortsätter resa åker vi på serpentinvägar ner mot Jemma-flodens (Blå Nilen) dalgång. Här har en bildats en kanjon som skär djupt in i det bergiga landskapet. Framåt kvällen anländer vi till staden Debre Markos.
Hotell: Gozamin Hotel

Dag 3. 27 okt    
Debre Markos -Bahir Dar (Lake Tana)
Vi fortsätter vår färd mot Bahir Dar vid den stora Tanasjön, som är Blå Nilens källa. På vägen stannar vi vid den vackra kratersjön Zengena, där vi kan göra en vandring och få uppleva riktig etiopisk landsbygd.
Efter lunch beger vi oss ut på Tanasjön och några av dess klosteröar. Här möter vi typisk etiopisk kyrkokonst, gamla illuminerade manuskript och andra konstskatter. Vi går i land vid Ura Kidane Mirhet, med sina fina 1400-tals ikonmålningar och fortsätter därefter Kibran Gebriel och Azwa Mariam. Har vi tur kanske vi ser flodhästar och nästan säkert någon förbipasserande i en vasskanot s.k. tankwa.
Hotell: Kuriftu Lodge och Spa.

Dag 4. 28 okt    
Bahir Dar / Blå Nilen fallen.
Vi börjar dagen med att efter frukost åka ut de 34 km till Blå Nilenfallen. Vi åker över floden uppströms med lokala båtar och vandrar nedströms tills vi kommer till själva fallen. Här möter oss ett fantastiskt panorama och vi får både se, höra och känna vattenmassorna på nära håll. På väg från fallen passerar vi den bro som byggdes av portugiserna på 1600-talet. Efter lunch i Bahir Dar får vi göra en vandring längs Tanasjön innan vi njuter av solnedgången vid Bezawit Palace, som en gång var kejsar Haile Selassies sommarresidens. 
Hotell: Kuriftu Lodge och Spa.

Dag 5. 29 okt    
Awramba - Gondar
Vårt slutmål idag är den historiska staden Gondar. Här finns fantastiska slott och borgar från en av Etiopiens storhetstider. Längs vår väg besöker Awramba Community, där man lever efter traditionella regler.
Efter vår lunch i Gondar besöker vi det kungliga området med sina sex speciella slott och flera andra byggnader. Vi kommer också besöka Fasiladas dammar, som fortfarande används i samband med dophögtiden Timket.
Här möter vi också Debre Berhan Selassie-kyrkan med sina fantastiska väggmålningar. Dagen avslutas med ett besök i Kuskuam, en slottsruin där vi har utsikt över hela Gondar.
Hotell: Goha Hotel

Dag 6. 30 okt    
Simiens Mountains National Park
Idag går vår färd mot det fantastiska Simien Mountains nationalpark. Simienbergen är kända för sin dramatiska topografi och underbara vyer, som är resultatet av vulkanisk aktivitet i forntiden. Nationalparken är utsett som ett av UNESCO:s världsarv. Här får vi uppleva det växlande landskapet genom att vandra i det. På vår väg ser vi de endemiska gelada-babianerna. Har vi riktig tur kanske vi också får se Walia ibex-antilop eller den etiopiska räven, Simien fox. Vår övernattning blir också något utöver det vanliga då vi tar in på Afrikas högst belägna hotell på över 3260 m.ö.h.
Hotell: Simien Lodge

Dag 7. 31 okt    
Simien Mountain NP - Axum
Genom ett bergigt och svindlande landskap tar vi oss nu norrut mot den gamla kulturstaden Axum. Här möter oss både en historisk och levande kultur. Flertusenåriga stelar (obelisker), ruiner av kungapalats och en Mariakyrkan där förbundsarken, enligt etiopisk-ortodox tro, förvaras är det som väntar oss.
Hotell: Yared Zema

Dag 8. 1 nov    
Det gamla Axum
Vi ägnar dagen åt den etiopiska civilisationens vagga. Här möter vi de väldiga stelarna (obelisker) som restes vid tiden för vår tideräknings början. Den allra högsta är 33 m hög och huggen i ett enda stycke. Vi besöker även Kung Kalebs grav några kilometer utanför Axum och får på vägen bekanta oss med Ezana-stenen från 300-talet, som är en nyckel till förståelse av den tidens språk. Drottningen av Sabas slott står också på programmet varefter vi besöker det arkeologiska museet som ligger i anslutning till Tsion Mariam kyrkan där, enligt traditionen, förbundsarken från Gamla testamentets tid, förvaras. Arken får ingen, utom den präst som vakar över den, se och till själva kyrkan har endast män tillträde.
Hotell: Yared Zema

Dag 9. 2 nov    
Axum - Hawzen/ Geralta
Färden går vidare österut mot Hawzien. Här befinner vi oss inte långt från gränsen till Eritrea och passerar Adua, där etiopiska armén besegrade italienarna 1896. En avgörande händelse för kolonialismen. Vi besöker på vägen Yeha, där vi finner ett för-axumitiskt tempel. Detta tempel tillhörde sabeaiska kulturen och är tillägnat måndyrkan. Det dateras till 500 f.Kr. Vi hoppas också kunna göra besök i någon Tigrays fantastiska klippkyrkor, där några funnits sedan 300 e.Kr. Vi njuter av skymningen i det vackra Geralta lodge
Hotell: Geralta lodge

Dag 10. 3 nov    
Geralta - Mekelle
Vi lämnar Geralta och ställer kurs mot Mekelle, som är centralort i Etiopiens nordligaste område, Tigray. Längs vägen stannar vi till vid klippkyrkan Abraha Atsebaha från 900-talet. Där stannar vi inför de vackra väggmålningarna.
Sedan fortsätter vi till Wukro Cherkos, en annan klippkyrka med fint uthuggna pelare i sandsten. Genom det vackra bergslandskapet når vi så småningom fram till dagens slutdestination.
Hotell: Planet hotel

Dag 11. 4 nov
Mekelle-Lalibela
Vi ställer idag färden mot det som kanske är resans höjdpunkt, Lalibela. På över 3200 meters höjd leder vägen oss genom ett svindlande landskap, kanske en av de vackraste vägarna i hela Etiopien. Sent på eftermiddagen når vi staden som är ett av UNESCOs världsarv och som av många etiopier anses vara ett andra Jerusalem. Vi njuter av den nedgående solen över de blånande bergen.
Hotell: Mezina Lodge & Spa

Dag 12. 5 nov
Lalibela
Idag får vi besöka 11 olika kyrkor som är uthuggna ur berget. På 13-talet var orten centrum för Zagwedynastin. Enligt legenden ska kung Lalibela ha tvingats i landsflykt och hamnade då i Jerusalem. När han återvände ville han bygga något som påminde folket om Jerusalem. Flera namn som Jordanfloden, Adams grav och Golgata refererar till namn i Israel. Vi ägnar förmiddagen åt besök av hälften av kyrkorna och eftermiddagen till resten. När kvällen närmar sig njuter vi av en vacker solnedgång över det vidsträckta bergslandskapet.
Hotell: Mezina Lodge & Spa

Dag 13. 6 nov    
Lalibela - Addis Abeba
Tidigt på morgon en tar vi oss upp i bergen ovanför Lalibela på 4000 m höjd, till Asheton Maryam klostret. Hit får man antigen klättra eller rida på mulåsna. I klostret förvaras äldre kors och handskrifter. På vägen ner kan vi njuta av den storslagna utsikten. Efter en lätt lunch tar vi flyget till Addis Abeba för vidare transport till vårt välkända hotell. Kvällens middag bjuder vår etiopiska partner, Origins Tour and Travel, på. Det blir etiopisk mat, sång och dans.
Hotell: Kaleb hotell

Dag 14. 7 nov    
Addis Abeba
Vår sista dag på resan är öppen för eget initiativ. Kanske vill man besöka ett projekt man hört talas om, någon lokal marknad eller gå och shoppa. Vi hjälper gärna till med tips och arrangemang. Efter gemensam middag är det dags för oss att checka in på Bole International Airport och strax före midnatt lämnar vi Etiopien med outplånliga erfarenheter och intryck.

Resdag. 8 nov 
Vi landar i Frankfurt 05.20 där vi skiljs åt och får ta våra anslutningsflyg till olika destinationer i Skandinavien.