Israelresa med Johnsson & Linde 13-22 maj

Följ med till det heliga landet på en oförglömlig 10-dagars rundresa. En färd genom århundraden, från kulturens gryning till den moderna staten Israels framväxt i modern tid till dags dato.

Vi kommer att besöka välkända platser, Nasaret, Betlehem, Jeriko, Genesarets sjö och Herodes klippfästning Masada för att nämna några. Vi börjar i Jerusalem, staden som är helig för tre världsreligioner.

Läs mer om resan här

Dagsprogram

Dag 1. 13 maj
Resdag och ankomst till Jerusalem
Avresa Göteborg Landvetter Airport kl 10:10, med mellanlandning i Frankfurt. Beräknad ankomst kl. 19:05 på Ben Gurion i Tel Aviv. Alternativt avresa Köpenhamn kl. 10:35, med mellanlandning i Istanbul och beräknad ankomst i Tel Aviv kl. 19.10.
Buss tar oss sedan till Caesar Jerusalem hotel, där vi ska bo i fem nätter.

Dag 2. 14 maj
Heldag i Gamla Jerusalem
Vi börjar dagen vid Olivberget med den fantastiska utsikten över Jerusalem. Sedan vandrar vi ”Hosiannavägen” via Dominus Flevit-kyrkan (”Herren gråter”) till Getsemane örtagård. Vi fortsätter sedan till Davids stad och lär oss mycket om Gamla Testamentets historia och profeten Jesaja m. fl.
Vi besöker St Peter i Hanegället, som kyrkan kallas vid Kajafas palats, där Petrus förnekade Jesus. Därifrån vandrar vi upp till Sions berg med Övre Salen (där nattvarden instiftades) till Kung Davids grav och Davidson Center.
Vi går vidare in i Gamla stan till Västra muren, den s. k. Klagomuren.

Dag 3.  15 maj
Jeriko, Masada och Döda Havet
Vi åker mot Jeriko för att stanna till i världens äldsta stad. Där kan vi bland annat se mullbärsfikonträdet (sikamor), en sådan som Sackaios klättrade upp i. Vi kommer också att se Frestelsens berg.
Vi åker vidare till Qawer-al-Yahud, platsen där Johannes döpte Jesus och Qumran, platsen där Döda Havsrullarna hittades.
Sedan fortsätter vi till Masada, där vi tar linbanan upp och ner. Efter Masada stannar vi till för bad vid Döda Havet, så att den som vill får pröva på hur det känns att flyta i det salta vattnet, innan vi reser tillbaka till Jerusalem.  

Dag 4. 16 maj
Heldag i Jerusalem
Vi börjar dagen vid Lejonporten och innanför den ligger S:ta Annas kyrka och Betesdadammarna, som är väl värda ett besök. Här börjar vår ”långfredagsvandring” tillsammans med
den lidande Jesus längs Via Dolorosas 14 stationer till Uppståndelsekyrkan som är den sista stationen.

Dagen avslutar vi med att fira en Mässa i Gordons Golgata, också kallad Trädgårdsgraven, utanför gamla stadsmuren och nära Damaskusporten. Det är en mycket vacker trädgård, som ger möjlighet för reflektion och vila.

Dag 5. 17 maj
Yad Vashem, Ein Karem och Betlehem
Vi åker för att få en inblick i bl a judarnas historia till Yad Vashem (Förintelsemuséet). Vidare till Ein Karem, en by utanför dåvarande Jerusalem. Det är platsen där Johannes Döparen föddes och där Jungfru Maria hälsade på hos Elisabeth. Dagen avslutar vi med besök i Betlehem med Födelsekyrkan och Herdarnas äng.

Dag 6. 18 maj
Nasaret, Tabor, Kana och Tiberias
Vi lämnar vårt hotell i Jerusalem och reser till Jesu barndomsstad Nasaret.
Vi besöker Bebådelsekyrkan, där vi kan se Marias hus och sedan St Josefs kyrka, som är byggd ovanpå Josefs ”snickeri”. Vi åker sedan till Nazareth Village, som visar hur man bodde och levde på Jesu tid. Efter besöket där åker vi vidare till berget Tabor, platsen dit Jesus tog några lärjungar för att få se en uppenbarelse av Moses och Elias. Sedan bär det av till Kana, där Jesus gjorde det första undret vid ett bröllop, innan vi kommer till Tiberias. Där ska vi bo i tre nätter på King Solomon Hotel, HaShomer Street 23.

Dag 7. 19 maj
Runt Genesarets sjö
Vi besöker först Magdala, där det finns mycket intressanta utgrävningar som visar hur samhället såg ut på Jesu tid.
Efter en härlig båttur på Genesarets sjö, med Bibelläsning och sång, blir det Petrusfisk till lunch innan vi åker vidare

Saligprisningarnas berg. Därefter firar vi Mässa vid Tabgha, platsen där Petrus fick bekänna Jesus efter uppståndelsen. Sedan tar vi oss vidare till Kafarnaum, där Jesus bodde under sin aktiva tid. En på den tiden mycket central och viktig mötesplats. Vi kommer att få stifta bekantskap med utgrävningar av den ”första kyrkan”. Här kommer vi också att få se Petrus hem och synagogan, där Jesus firade sabbat.
Sedan avrundar vi dagen med ett besök i den högt belägna staden Safed, där vi får se den gamla pittoreska stadsdelen.

Dag 8. 20 maj
Golanhöjderna, Tel Dan, Banias - Caesarea Filippi,
Vi åker upp till Golanhöjderna, Israels norra gräns mot Libanon och Syrien, och besöker Tel Dan, Banias, ett naturreservat, Caesarea Filippi och andra intressanta platser.

Dag 9. 21 maj
Karmelberget, Haifa, Caesarea Maritima och Tel Aviv
Vi lämnar Tiberias och åker mot Karmelberget och Haifa. Namnet Karmel betyder fruktträdgård och bergets högsta punkt är 552 m.ö.h. med ett iögonfallande läge. Haifa har en lång historia av bosättningar.
Vi åker vidare till Caesarea Maritima. Här finns resterna av mäktiga byggnadsverk som byggdes av kung Herodes år 22 före Kristus. Samme kung gjorde senare Caesarea till den näst största staden i Judeen efter Jerusalem. Det tog honom 12 år och staden fick sin stora hamn, en amfiteater och en akvedukt.
På kvällen buss till Tel Aviv, där vi ska bo den sista natten på Ruth Daniel Residence Hotel, Jerusalem Blvd 47.

Dag 10. 22 maj
Hemresa
Vi flyger hem till Skandinavien. Flyg till Göteborg Landvetter avgår kl. 08.00, och flyg till Köpenhamn Kastrup avgår kl. 10.40.
Separat flygtransfer anordnas för respektive avgång.

Hotell

13-18/5  Jerusalem
Caesar Jerusalem hotel

18-21/5  Tiberias
Prima Galil

21-22/5  Tel Aviv
Ruth Daniel Residence Hotel