Oasresa till Uppenbarelsebokens Turkiet och Patmos

Den kristna trons rötter finns i det Heliga landet. Men den kristna trons vagga berör flera länder runt Medelhavet. I det som idag är Turkiet och Grekland vistades t.ex. Paulus och Johannes. De grundade de tidiga församlingar som vi läser om i Nya testamentet. Den här resan tar oss med till några av platserna för de sju församlingarna i Uppenbarelseboken, till ön Patmos där Johannes fick sina uppenbarelser och om du vill till det förtrollande Istanbul med sina minareter, basarer och dofter. Oasrörelsen med Hans Weichbrodt och Björn Gusmark, präster och bibellärare, välkomnar dig med på en både inre och yttre resa med spännande möten med historia, kultur och Bibelns värld.

Program

Dag 1.
Vi reser från Skandinavien via Istanbul och vidare anslutning till Izmir (Bibelns Smyrna) där vi ska sova vår första natt. Middag eller lättare snack på hotellet.

Dag 2.
Vi checkar ut från hotellet och börjar dagen med att se några av stadens ruiner, bl.a. det antika torget. Vi ska också besöka några kristna i staden. Därefter sätter vi kurs mot Bergama (Bibelns Pergamon) där vi också ska äta vår lunch. Den som sett det imponerande Pergamonaltaret (det som Paulus kallar Satans tron) i Berlin kan, här på plats, se fundamentet och insupa atmosfären. Pergamon var ett centrum för utbildning och konst och hade ett av antikens största bibliotek. Vi ser kända ruiner som Akropolis, Asklepieion och den Röda Basilikan. Middag och övernattning i Bergama.

Dag 3.
Den här dagen fortsätter vi till Sardes. Här finns en delvis renoverad synagoga och här fanns också ett av Mindre Asiens mest kända Artemistempel. Under romartiden var Sardes en betydande kristen stad. Efter lunch åker vi vidare till Philadelphia där vi bl.a. besöker ruinerna av kyrkan som fanns här. Sedan fortsätter vi österut mot Hierapolis där vi ska bo två nätter. Pamukkale är det nutida namnet på staden och det är känt för sina vita, bomullslika kalciumklippor och varma källor, vilka vi kommer få tid att prova på under våra dagar här. Middag och övernattning i Pamukkale.

Dag 4.
Vi börjar dagen med en naturupplevelse vid det så kallade Bomullsslottet. Sedan ska vi besöka tre antika och bibliska städer. Först Hierapolis där vi bl.a. besöker platsen där aposteln Filippos blev martyr, något som gjorde Hierapolis till ett andligt centrum för den östliga kyrkan. Vi åker vidare till Kolosse som ännu inte är så mycket utgrävt, men väl värt ett besök, inte minst för att platsen länge var en vallfartsort för bön om helande. Lunch på lokal restaurang. Sist ska vi besöka det gamla Laodikeia som blivit utgrävt på senare år. Här finns spår från romersk och kristen tid. Middag på hotellet.

Dag 5.
Vi lämnar Pamukkale och reser åter mot Medelhavets kust. Här i Ionia-regionen finns många antika städer. Vi ska besöka Miletos. Det var här Paulus mötte Efesos ledare och fick tala alvarligt med dem om lärjungaskapet. Lunch på lokal restaurang. Vi ska också besöka Didyma och se det berömda Apollontemplet. Här fanns ett orakel som omnämns av Homeros. Middag och övernattning i Kusadasi/Selcuk, där vi ska bo två nätter nu och sedan en natt till efter Patmos.

Dag 6.
Den här dagen ska vi resa till det närbelägna Efesos. Detta är också en av resans höjdpunkter med den välbevarade antika staden med sitt berömda bibliotek. Här var Johannes församlingsledare, vi besöker kyrkan där han blev begravd. Här besöker vi också det hus där Maria bodde under lärjungens omvårdnad, allt enligt Jesu egen önskan då han hängde på korset. Vi ser på håll resterna av ett av de antika sju underverken, Artemistemplet i Efesos. Vi besöker också någon tillverkare av turkarnas   berömda mattor där vi också äter lunch. Middag och övernattning på vårt hotell.

Dag 7.
Vi lämnar hotellet och ska nu åka båt till den grekiska ön Patmos. Det var här Johannes fick sina uppenbarelser. Det här blir två dagar med upplevelser både när det gäller de bibliska händelser som ägt rum här och när det gäller den fantastiska naturen. Vi firar vår söndagsmässa under bar himmel och upptäcker ön. Middag på vårt hotell på Patmos där ska vi stanna två nätter.

Dag 8.
Vi fortsätter upptäcka Patmos och ösa ur Johannes uppenbarelser. Vi besöker grottan där han var. Här finns förstås många kyrkor och kloster tillägnade aposteln Johannes. Vi ser vad vi hinner med under våra två dagar. Middag på hotellet.

Dag 9.
Idag lämnar vi Patmos och båten tar oss till fastlandet och vårt hotell i Kusadasi/Selcuk. Nu kan det vara skönt att få tid att smälta det vi varit med om, kanske uppsöka något turkiskt bad eller få lite tid för shopping. Middag på hotellet.

Dag 10.
Vår buss tar oss till Izmir och flygplatsen för att avsluta resan i Istanbul eller byta till anslutande flyg hem.


Storstaden Istanbul - tillval mot kostnad
 

Dag 10.
Vi landar i Istanbul och säger hejdå till de som ska vidare hemåt. Vi reser med buss in till det livfulla och spännande Istanbul där vi checkar in på vårt hotell för de kommande dagarna. Våra middagar kommer vi nu äta själva på hotellet eller på någon spännande restaurang.

Dag 11.
Den här dagen ska vi ägna åt det historiska Istanbul. Vi börjar på Sultan Ahmeds torg som finns i hjärtat av den gamla staden. Härifrån styrdes det Osmanska riket. Vi ska vandra längs Hippodromtorget där vi ser bl.a. Theodosius obelisk innan vi besöker   Museet för Islamisk konst. Vi ser den vackra Blå moskén från 1600-talet, den 1500 år gamla Hagia Sofia, ursprungligen en av kristenhetens första och största kyrkor, sedan moské, tills nyligen ett museum och idag en moské igen. Efter lunch besöker vi Topkapipalatset där sultanerna bodde och styrde det väldiga Osmanska riket under 600 år. Dagen avslutas med ett besök i Grand Bazaar, världens största inomhusmarknad med över 4000 små butiker och stånd.

Dag 12.
Vi  börjar dagen med en fantastisk utsikt då vi åker längs en av de gamla stadsmurarna från 400-talet. Det gamla Konstantinopel var känt för att det i stort sett var ointagligt. Vi gör ett kort stopp vid museet som tillhör den berömda Chorakyrkan, känd för sina fantastiska mosaiker från 1300-talet. Därefter ska vi göra ett besök på den lokala kryddmarknaden med anor bakåt till 1600-talet. Här får vi äta lunch och lite fri tid att shoppa. Sedan får vi njuta av en båtfärd på Bosporen, sundet mellan Medelhavet och Svarta havet, som skiljer stadens europeiska och asiatiska sida åt. För den som önskar kan vi äta en gemensam avslutningsmiddag innan vi har vår sista övernattning i Turkiet.

Dag 13.
Vi har busstransfer till flygplatsen och våra flyg hem.