Påskresa till Armenien och Georgien

Under den bästa tiden på våren får vi uppleva två länder med otroliga landskap, mycket historia och kultur. Vi får delta i påskfirandet i Armenien. Vi besöker och bor bl.a. i båda ländernas huvudstäder. Många platser vi besöker ligger på UNESCO Världsarvlista. Kloster, hellenistiska tempel, muséer och kontakt med lokalbefolkningen och dess traditioner är delar av vår resa. 

Program

Program

18.4 Torsdag. Ankomst till Zvartnots Internationella Flygplats i Armenien. Efter att ha gått igenom tullarna och fått bagaget kommer vi att bli mötta av vår guide och chaufför i ankomsthallen. Transfer till hotellet och incheckning. Vila.

19.4 Fredag. Jerevan (YEREVAN) Stadstur, Långfredag (GOOD FRIDAY)

Vi börjar med en stadstur i Jerevan som inkluderar alla betydelsefulla sevärdheter i den 2800 år gamla huvudstaden: Victory park & Mother Armenia Statue, Cascade, Operahuset, Republic Square. Från The Victory Park får man njuta av en panorama utsikt över staden som öppnar upp en andlös utsikt med det utsökta landskapet av de två istäckta Mount Ararat, Svansjön, Norra Avenyn... Ett besök till State History Museum of Armenia, vilket är en ideal plats för att börja vår historiska/kulturella tur i Armenien. Här kommer vi att se en samling av utställningar, som illustrerar den århundraden gamla historien om den armeniska nationen, från Paleolitikum fram till modern tid. Världens äldsta (över 5000 år gammal) sko finns här. Lunch på en lokal restaurang. Vi åker efter lunch till Folkmords museet som visar de internationella dokumenten om Armeniens Folkmord, det första folkmordet på 1900-t. Vi gör ett besök till en etnografs/målares hus (museum). På kvällen kan vi ta en kvällspromenad genom Norra Avenyn mot Republic Square, där vi kan beundra de dansande fontänerna (med start från 19:00). Övernattning i Jerevan. 

20.4 Lördag. Jerevan – Etchmiadzin – Zvartnots – Hripsime – Jerevan, Påsklördag (HOLY SATURDAY)

Frukost. VI besöker "Matenadaran", där världens största kollektion av armeniska upplysta manuskript finns. Här har du en chans att se den största boken som väger 28kg, och den minsta som väger endast 19gram. Besök till Vernissage Flea market (Loppmarknaden), som är öppen endast på veckoslut. Här kan du hitta flera souvenirer, smycken, handarbeten och andra saker ss. mattor, böcker och t-skjortor. Lunch på en lokal restaurang.

Sedan åker vi vidare mot  Etchmiadzin, centret för armenisk kristendom. Vi stannar för att ta ett fint foto av Zvartnots Katedral från 600-talet (UNESCO Världsarv), som grävdes fram och rekonstruerades i början av 1900-talet. Vi besöker Saint Hripsimé Church (UNESCO Världsarv), en av de äldsta överlevande kyrkorna i Armenien. Vi fortsätter till Cathedral of Etchmiadzin/301-303 e.Kr. (UNESCO Världsarv, den första kyrkan i Armenien. Festen för Jesu Kristi uppståndelse (påskfesten) börjar den här kvällen och fortsätter in på småtimmarna. Vi deltar i the Candlelight Service (ljusmässan) i kyrkan. Vi njuter av en typisk armenisk middag i den autentiska kulturella atmosfären vid the Cross of the Armenian Unity (CAU). CAU är ett utbildnings- och stödcenter för den yngre generationen. Vi deltar i Påskäggs målande (master class).  Vi kör tillbaka till Jerevan för övernattning.

21.4 Söndag. Jerevan – Khor Virap – Areni – Noravank – Jerevan

Frukost. Vi kör mot Khor Virap Kloster ("deep pit"), vid foten av Mount Ararat. Klostrets läge ger möjlighet till att njuta av en vacker utsikt över det bibliska Ararat berget, där Noas ark lade ankar. St. Gregory the Illuminator, Armeniska kyrkans grundare, hade hållits där i källaren under 13 år för att ha spridit kristendomen. På vägen till Noravank stannar vi i Areni byn som är känd för sin mångfald av viner. Vinprovning på vinfabriken. Lunch på en lokal restaurang. Nästa stopp är Noravank Kloster, en arkitektonisk ädelsten inbäddad bland tegelröda klippor, strax ovanför ett djupt pass. Vi har en unik kyrkostruktur här, en 3 våningars mausoleum kyrka rikligt utsmyckad och extremt vacker. Vi åker tillbaka till Jerevan. På kvällen är det fritid.

22.4 Måndag. Jerevan – Geghard – Garni – Jerevan

Efter frukost bär det av mot Geghard Kloster (UNESCO Världsarv) - ett kloster som är format i berget. Det är inte bara de i berget urgröpta strukturerna som är fantastiska, klipporna omkring det sjuder av upplevelser. Precis vid ingången säljer lokala kvinnor godis, torkad frukt, söt sujukh, Geghard gata och olika souvenirer. Vi fortsätter sedan till Garni byn, känd för sin Hellenistiska hedniska tempel från första århundradet, det enda hedniska templet som överlevde kristnandet av Armenien. Trapporna till templet är gjorda stora och höga vilket betyder att varje person som klättrar uppför trapporna behöver ödmjuka sig till Solguden. Efter att ha besökt templet kommer vi att gå ner till the Azat River Gorge vid 4x4 WD, där "Symphony of Stones" eller "Basalt Organ" finns. Basalt kolumnerna formades för miljontals år sedan som ett resultat av långsamt rinnande lava. Lunch på den lokala restaurangen. Upplev lavash bakande (armeniskt traditionellt bröd; UNESCO Kulturellt Arv) och också "brduj" master class ( lokal typ av lavash rulle med ost och örter). Vi åker tillbaka till Jerevan och besöker "Gumi Shuka", en armenisk inomhus mat och frukt marknad, där vi kan få en special handplockat urval av lokala hemgjorda produkter: torkad frukt, saltgurka, kryddor... På kvällen är det fritid. Tillbaka till hotellet för övernattning.

23.4 Tisdag. Jerevan – Lake Sevan – Haghartsin –  Dilidzjan (Dilijan)

På morgonen styrs kosan mot Pearl of Armenia, Lake Sevan. Sjön täcker över 10% av landets area. Nästa stopp är 8oo-talets kloster komplex på Sevans halvö vid namn Sevanavank. Halvön kan sägas vara platsen varifrån hela skönheten med sjön kan ses. Vi fortsätter till Dilijan för njuta av dess naturliga och arkitektoniska antika monument, bergen och skogarna som omger dig var som helst i staden. Vi kör till Haghartsin Kloster: gömt bland täta ek skogar. Detta monastiska komplex inkluderar tre kyrkor, två sakristior, en matsal, en mängd kapell och flera khachkars (korssten). På en gårdsplan vid klostret kan man bevittna hur kvinnor bakar limpor av ett munkformat sött bröd som heter katnahunc. Vi åker tillbaka till Dilidzjan och har en kvälls stadstur och utforskar "Old Town Dilidzjan". Middag och övernattning i Dilidzjan.

24.4 Onsdag. Dilidzjan – Sanahin – Sadakhlo (Gränsöverskridande) – Tbilisi

Efter frukost styr vi mot Sanahin Kloster (UNESCO Världsarv) nära den georgiska gränsen. Sanahin var känt för sin skola för upplysare och kalligrafer. Det finns många armeniska traditionellt karvade stenar här (qatchkars). Lunch på den lokala restaurangen. Vi blir upplockade vid gränsen från Sadakhlo/Bagratashen. Vi byter guide och fordon och åker till Tbilisi. Vi checkar in för 5 nätter. Middag på en georgiansk restaurang.

25.4 Torsdag. Tbilisi Stadstur

Först besöker vi den historiska delen av Tbilisi som ligger vid foten av Narikala fästning (300 talet). Stadsdelen charmar med sina smala gator, vackra husfasader och religiösa platser som t.ex. Metekhikyrka, en synagoga, Sionikatedralen osv. På eftermiddagen besöker vi Georgiska muséet som presenterar historien och georgiska guldarbeten från 900 f.Kr till 300 e.Kr. På kvällen äter vi middag på en traditionell georgisk restaurang.

26.4 Fredag. Tbilisi – David - Gareja – Tbilisi

Vi gör en tur till David-Gareja,  som är belägen i ett halvöken område i den sydöstra delen av Georgien, nära den azerbajdzjanska gränsen. Komplexet inkluderar hundratals celler, kyrkor, matsalar och bostadsutrymmen. Vi tar en promenad till sluttningen av backen för att se den vackraste delen av komplexet och vi njuter av den andlösa utsikten. Efter en picknick lunch, åker vi tillbaka till Tbilisi och njuter av fritiden. 

27.4 Lördag. Tbilisi – Mitskheta – Uplistsikhe – Tbilisi

Vi åker för att besöka den gamla huvudstaden i Georgien – Mitskheta (UNESCO Världsarv). Genom att besöka Jvaari Klostret (femte århundradet) på toppen av en hög klippa, så har vi en utmärkt panorama utsikt över mötespunkten mellan två floder, Aragvi och Mtkvari, och även en spektakulär utsikt över Svetitskhoveli Katedralen (1000-talet), nästa stopp för dagen. 12 km från Mtskheta finns ett gammalt kloster Shio Mgvime, grundat på 500-talet av en av de 13 assyriska munkarna, Shio. Komplexet består av tre kyrkor, en matsal och grottor urgröpta i berget. Lunch på en restaurang i Mtskheta. På eftermiddagen åker vi för att besöka grottstaden Uplistsikhe, som användes över århundraden som en plats som både bostäder och hedniska rituella platser. De funktionella aspekterna av staden är fortfarande uppenbart synliga i det som finns kvar, inkluderat en antik teater,  salen för hedniska riter, vinkällare, en basar etc. Silkesvägen passerade där, och man kan fortfarande se spår av den. Tillbaka till Tbilisi.

28.4 Söndag. Tbilisi – Bodbe – Sighnaghi (Signagi) – Gurdzjaani – Tbilisi

Vi besöker Kakhetis östra region, uppmärksammad för sin gästfrihet och vintillverkning. En av de heligaste platserna är St. Ninos grav, som hämtade kristendomen till Georgien, är belägen i Bodbe Nunnekloster. I närheten är den befästa staden Sighnaghi belägen, med en målande utsikt över Alazani Valley. På eftermiddagen ett besök till en lantbrukares vinkällare. Här kan vi bekanta oss med traditionerna med det georgianska vintillverkandet. Traditionellt sätt görs och förvaras georgianskt vin i underjordiska lerkrukor "kvevri". Den här speciella metoden för att göra vin finns på UNESCO Världsarvlista sedan 2013. Vinsmakning och lunch på det lokala stället med hemgjorda måltider. Tillbaka till Tbilisi. Ledig kväll.

29.4 Måndag. Avfärd.

Transfer till flygplatsen och avgång.