Pilgrimsresa med Martin Jonsson

Välkommen med till Israel! Detta är en resa i Jesu fotspår då vi besöker det land han föddes i och levde i under hela sitt liv. Därför ligger betoningen under resan på bibelundervisning, mässa och bön. Vi lyfter också fram Guds handlande med det judiska folket och de profetiska löften som i Bibeln knyts till detta folk. Dagarna har oftast högt tempo med mycket intryck!

Status:
Fullt

Program

Dag 1 Vi reser från Göteborg och landar på Ben Gurion, Tel Aviv på kvällen. Transfer till Netanya med middag och övernattning på vårt hotell där.

Dag 2 Vi reser norrut och vårt första stopp blir Caesarea vid havet som byggdes av Herodes den store och där Paulus satt fängslad i två år. Vi reser vidare till berget Karmel där Elia kämpade mot Baalsprofeterna. Härifrån har    vi utsikt över en stor del av Israel. Vi fortsätter till Nasaret där vi besöker Nazareth Village där vi får se hur man levde på Jesu tid. Därefter besöker vi Bebådelsekyrkan och klippan där Nasaretborna ville störta ut Jesus. Vi anländer till vårt hotell i Tiberias för middag och övernattning.

Dag 3  Vi startar denna dag med båttur på Genesarets sjö. Vi besöker utgrävning- arna i Magdala. Vidare till Saligprisningarnas berg, platsen där Jesus höll sin ”bergspredikan”. Vi vandrar ner till platsen där Jesus mötte Petrus och de andra lärjungarna efter sin uppståndelse, stranden vid Genesarets sjö. Färden fortsätter till Kapernaum, den by som Jesus hade som bas för sin offentliga verksamhet. Under denna dag blir vi bjudna på lunch med petrusfisk. Vi färdas tillbaka till vårt hotell för middag och övernattning.

Dag 4 Denna dag tar bussen oss längst norrut i Israel och vi besöker en omska- kande och vacker plats som heter Tel Dan. Här finns hedniska altare som vittnar om en svår tid i Israels historia. I närheten finns också Ceasarea Filippi som vi besöker, platsen där Petrus och lärjungarna första gången bekände Jesus som Messias. I dessa gränstrakter, mot Libanon och Syrien, får vi möjlighet att be för Israel och de omkringliggande länderna när vi färdas utmed gränsen. Middag och övernattning på vårt hotell i Tiberias.

Dag 5 Vi reser söderut genom Jordandalen och stannar vid platsen för Jesu dop i floden Jordan, precis vid gränsen till Jordanien. Vi besöker Jeriko, kanske världens äldsta stad vars murar rasade för Israels folk. Där besöker vi också Seeds of Hope och deras arbete. Vi besöker Qumran och får höra om betydelsen av fynden av ”Dödahavsrullarna”. Vi fortsätter utmed Döda havet och avslutar dagen i Ein Gedi, där den unge David gömde sig för kung Saul. Här på jordens lägsta punkt stannar vi en natt.

Dag 6 En del av förmiddagen är ledig med tillfälle till bad i Döda havet. Vid lunchtid börjar vi vår färd mot den heliga staden, Jerusalem! Uppe på Olivberget får vi en underbar vy över staden och vi får ta del av vad den na plats betyder i Bibeln, idag och i framtiden. Vi går ”hosiannavägen” nedför Olivberget till Getsemane där vi avslutar dagen. Middag och över- nattning på vårt hotell i Jerusalem.

Dag 7 Vi reser några kilometer söderut och kommer till Betlehem. Vi stannar  vid Herdarnas äng och sedan gör vi ”sällskap med herdarna” och söker upp platsen där Jesus föddes, Födelsekyrkan mitt i Betlehem. Vi gör ett besök i någon av de affärer som bl a säljer julkrubbor i olivträ. Genom att handla här stöder vi de lokala palestinska kristna. På eftermiddagen är vi åter i Jerusalem och besöker förintelsemuseet Yad Vashem. En dag full av intryck! Middag och övernattning på vårt hotell.

Dag 8  Denna förmiddag ägnas åt det judiska Jerusalem. Vi besöker Västra mu- ren, judarnas heligaste plats. Vi besöker bl a Davidsson center och Tempelinstitutet när vi vandrar omkring i de judiska kvarteren av Gamla stan. Denna dag får vi besöka platsen där Petrus förnekade Jesus. Vi tänker på händelserna kring Pingstdagen när vi besöker Sions berg med ”övre salen”. Middag och övernattning på vårt hotell.

Dag 9 Denna morgon börjar vi vid Betesdadammarna och S:a Annas kyrka där vi får tillfälle att be för den som är sjuk och smörja med olja. Därefter följer vi i Jesu fotspår på Via Dolorosa vägen fram till korset och uppstån- delsen, Uppståndelsekyrkan. Vi får tid att strosa på egen hand i Gamla stans basarer. När dagen går mot sitt slut möts vi till mässa i Trädgårdsgraven. Sista kvällen i Israel med middag och övernattning på vårt hotell.

Dag 10 Vi har transfer till flygplatsen Ben Gurion och reser hem fulla av intryck och kanske med en inre längtan som säger ”nästa år i Jerusalem”.