Rundresa i historiska och vackra Albanien

Historiska och vackra Albanien  OBS! Ändrade datum 9-16.9.2018 p.g.a. flyg!     Inte 10-17.9 2018

En fantastisk resa till Albanien. En resa genom historia, kultur och vackra landskap. Många av de platser vi besöker finns på Unescos lista.

På den här resan njuter vi också av den vackra naturen samt besöker Albaniens egen Riviera.

 

 

Status:
Fullt

Program

Dag 1
Vi möts av guiden på flygplatsen, övernatten på hotel Royal Vila.

Dag 2
Vi utforskar först huvudstaden med Skanderberg skvären till minne av Albaniens nationalhjälte och Ethem Bey moskén som är en av de äldsta byggnaderna i Tirana. Sedan besöker vi Bank Art 2,  en gammal atombunker som numera är ett museum.

Efter Tirana fortsätter färden mot Kruja. Den historiska staden  ligger på toppen av ett berg, 600 m över havsytan. Staden kallas för balkongen över Adriatiska havet. Den är en av de verkligt vackra platserna i Albanien med dess kombination av natur, historia, arkeologi, traditionell mat och livsstil.

Kruja är känd för dess stengator och traditionella byggnader. Gjergj Kastriot Skanderbeg är nationalhjälte och detta är hans födelsestad.

Det är det dags att gå till basaren. Det är en hel gata med affärer med träbyggnader och en blandning av caféer och små souvenir- och antikaffärer. Sedan åker vi till Shkoder som är en av de äldsta städerna i Albanien. Vi besöker katedralen och moskén. Middag och övernattning i Shkoder. Hotel Tradita.

Dag 3 Durres och Berat
Efter frukost åker vi mot Durres, den största hamnstaden i landet och den äldsta staden i Albanien, fylld av nästan 3000 år historia. Staden är hem för många forntida arkeologiska platser. Den mest välkända är den romerska härskaren Adrians amfiteater. Den är den näststörsta amfiteatern på Balkan. Den ska vi besöka.

Sedan åker vi till Berat som är alldeles bedårande. Husen klättrar längs bergsväggen. Vi besöker citadellet som innehåller oräkneligt många kyrkor och ett intressant museum. Finns på Unescos världsarvslista. Övernattning i Hotel Rezidenca Desaret.

Dag 4 Ardenica Kloster, Apollonia, Vlora och Llogara Nationalpark
Idag besöker vi Ardenice kloster från 1200-talet. Vi forsätter till Apollonia, en av de mest välkända arkeologiska platserna i landet och nationell arkeologisk park.

På eftermiddagen kommer vi till kuststaden Vlora. Det är staden där Albaniens självständighet utropades. Vi gör en rundtur i staden fortsätter till Llogaran nationalpark där vi ska övernatta på ett traditionellt hotell, i skogsområdet. Hotel Alpin.

Dag 5 Llogara-Albaniens riviera-Butrint och Saranda
Efter frukost åker vi till Södra Albanien. Vi kör längs den spektakulära Albanska Rivieran och ser ner på Ionska havet. Andlöst vackra vyer möter oss. Vi fortsätter vår resa till Saranda och åker igenom de små kustbyarna av Dhermi och Himara. Vi besöker vi den forntida staden Butrint, ett Unescos världsarvsplats. Staden var först en grekisk koloni.

Efter besöket i Butrint återvänder vi till Saranda . Vi övernattar i Saranda på hotel Saranda International.

Dag 6 Gjirokastra
Efter frukost åker vi till Gjirokastra, ett annat av Unesco utsett mål och museistad med vacker och kännspak arkitektur. Vi stannar först vid Finiq bosättningen som först grundades på 400-talet. Ruinerna i dag består av romerska cisterner, teater och ett litet tempel.

På vägen besöker vi Blue Eye Nationalpark. Den är den största av 18 källor som springer ur marken ca 25 km bortåt från Saranda, i den södra delen av Albanien. Dess färg är djupt blå i mitten där vattnet flyter ut och ljusblå på sidorna där den gröna vegetationen ger ett intryck av ett ögonlock.

Då vi anlänt till Gjirokastra besöker vi borgen som används under National Festival of Folk Song and Dance. Där finns också ett armémuseum med vapen från första världskriget. Vi övernattar här på hotel Vila Sharm.

Dag 7 Tepelena och Korce
Vi inleder dagen med att åka till Tepelene slott. Vi äter lunch på en bondgård, Farma Sotira och åker genom bergstrakter till Korce och njuter av underbara vyer. Vi anländer till Korce och övernattar här på Hotel Regency.

Dag 8 Voskopoja, Pogradec och Tirana
Den här morgonen fortsätter vi till Voskopoja by, en gammal by rik på historia med intressanta arkitektur och ortodoxa kyrkor med fantastiska fresker från 1700 talet. Byn ligger 1300 meter ovanför havsytan.

Vi åker vidare till Pogradec, en liten stad vid sjö  Ohrids strand. Därefter åker vi till Tirana där vi tillbringar vår sista natt och äter gemensam festmiddag med vår guide. Hotel Te Stela Resort.

 
   

Dag 9
Vi åker till flygplatsen efter att vi ätit frukost. Vi flyger hem igen.